Methodieken

Je bent hier:

3 HUIZEN

‘De 3 huizen’ is een basismethodiek die we kunnen toepassen bij kinderen.
Deze methodiek wordt gebruikt om met de jongere in gesprek te gaan. Ook kan je de methodiek gebruiken om met meerdere kinderen van hetzelfde gezin in gesprek te gaan.
In de contextbegeleiding wordt deze methodiek toegepast om een inventarisatie te maken van de thuissituatie. We gaan de situatie van de jongere ‘exploreren’.
In echtscheidingssituaties kan er speciale aandacht zijn voor het contact met de niet-thuiswonende ouder, de wijze waarop ouders met elkaar en het kind omgaan.
Bij deze methodiek is het belangrijk om de gevoelens van weerstand of angst bij de jongere te benoemen en te respecteren!

De levenslijn

Het goed in kaart brengen van de levensverhalen van kinderen en gezinnen is belangrijk. Het biedt in de eerste plaats erkenning voor de kinderen en hun ouders: voor de opmerkelijke en betekenisvolle anekdotes, voor de meegemaakte leuke én nare gebeurtenissen, voor moeilijkheden én voor sterke punten. Centraal staat de persoonlijke betekenis die jeugdigen en gezinnen aan verschillende gebeurtenissen en mensen in hun leven geven.

De levenslijn biedt ook zicht op de hulpverleningsgeschiedenis. Wanneer begonnen de moeilijkheden? Wat is er ingezet aan hulp? Wat heeft wel of niet geholpen en waarom? Waren er momenten waarop het slechter of juist beter ging? En wat is er op die momenten gebeurd? Tot slot laat de levenslijn zien welke belangrijke sociale steunbronnen er zijn en zijn geweest voor de jeugdige en de ouders. Al die informatie is van belang bij het maken van een gezamenlijk en gedeeld plan voor de in te zetten hulp.

Het Mattenspel

Het Mattenspel biedt in korte tijd veel inzicht in hoe een kind, jongere of ouder de situatie ervaart.

Het kan vanaf jonge leeftijd (vanaf 3 jaar) worden ingezet. Het laat iemand spelenderwijs over zijn

leefsituatie praten. Het spel is gebaseerd op beeldend lesmateriaal. Dit vanuit de kennis en ervaring dat spelend en bewegend praten voor kinderen een goede ingang biedt en voor jongeren / volwassenen bewustwording en verwerking brengt. Gelijkwaardigheid bij het spelen van Het Mattenspel is een basisgedachte. Als het spel door een kind wordt gelegd gaat de begeleider aan het eind van het spel zelf deelnemen aan het spel. Dit opent deuren bij een kind.

Het spel is er in een grote grondversie en een tafelversie. De grondversie wordt ingezet voor het jonge kind tot en met de puberleeftijd. De tafelversie wordt ingezet voor jong volwassenen en

ouders. Professionals die het spel met het kind spelen zijn getraind en gecertificeerd. Zij werken met de gedragscode die gekoppeld is aan de spelmethode, als het spel met een kind wordt gedaan.

De Bergen van Herstel

De Berg van Herstel is een een traject voor kinderen en ouders waarbij een unieke spelmethodiek wordt aangereikt om aan de slag te gaan met contactverlies, ouderonthechting en hechtingsproblematiek. Dit alles onder begeleiding van een professional die is opgeleid in de toepassing van het traject en het spel.

Het traject met de spelmethodiek bestaat uit sessies met kind | ouder waarin het beklimmen van vier Bergen centraal staat. De Berg van Veilig Voelen, de Berg van Verbinding, de Berg van Liefde en de Berg van Erkenning. Tijdens het traject ontvangen ouders veel informatie over contactherstel en wat erbij komt kijken om hier mee aan de slag te gaan. Er wordt van ouders inzet en commitment verwacht om te gaan werken aan contactherstel. We kunnen ook niet voorbijgaan aan dat ouders en kinderen stil gaan staan bij hun eigen gedrag en patronen. Zelfinzicht en zelfsturing worden bevorderd.

Een traject om te gaan werken aan contactherstel is niet eenvoudig en om die reden moeten ouders en kinderen uitgaan van ongeveer tien tot twaalf sessies. Bij voorkeur werken we met ouders gezamenlijk. Lukt dit absoluut niet dan wordt er met ouders apart gewerkt. De kinderen en/of jeugdigen worden altijd apart begeleidt en hebben individuele sessies bij het spelen met de vier Bergen. Bij de laatste Berg is de insteek om gezamenlijk met ouder(s) en kind af te sluiten middels het daarvoor speciale opgezette spelbord met het boekje Mijn Verhaal Jouw Verhaal.

De Berg van Herstel start met een uitgebreide intake, uitleg en nulmeting. Daarna wordt bij iedere Berg stil gestaan bij de opbouw van de sessies in het traject. We benadrukken dat ieder traject op maat wordt aangepast afhankelijk van de complexiteit van de probleemstelling. Kinderen laten met het materiaal van het spel zien waar ze tegen aan lopen en wat hun wensen / randvoorwaarden zijn voor herstel. Ouders gaan met het beeldmateriaal aan de slag. Dit alles onder professionele begeleiding.

De Begeleider van de Berg van Herstel is opgeleid in:

Ook de methodiek Bergen van Herstel wordt ingezet met materiaal, waarbij kinderen en ouders de berg moeten beklimmen waarbij er sprake kan zijn van emotionele obstakels.

Losvast kaarten

Met de LosVast kaarten kan een analyse worden gemaakt over de relatie van het kind met ieder van zijn ouders. LOS staat voor de wijze waarop een kind zich los tracht te maken of wil maken van een ouder of beide ouders. VAST staat voor de wijze waarop een kind met iedere ouder in verbinding staat. Er wordt in gegaan op gedachten die er bij een kind kunnen leven hieromtrent. Welke gevoelens er kunnen overheersen en welke overtuigingen er kunnen spelen. De kaarten bieden ook de mogelijkheid om stiefouders of steunfiguren toe te voegen aan het spel.